Strict Standards: Non-static method Articles::getFromAlias() should not be called statically in /var/www/kivel/data/www/kivelcsinaltassam.hu/pages/frontend/articles.php on line 10
Kivelcsináltassam.hu
Bejelentkezés vagy Regisztráció

Így lesz olcsóbb a fűtése

2013-02-26 10:58:51

Összeszedtünk néhány tippet azzal kapcsolatban, hogyan lehet a legolcsóbban megúszni a fűtési szezont. Melegedni kell, és a tél minden évben hideg, a fűtési szezont nem lehet elkerülni. Azonban nem mindegy, mennyiért tudjuk az otthon melegét biztosítani. Természetesen ez nagyban függ a fűtési rendszerünktől is, de van pár általános szabály, amit ha betartunk, azzal alacsonyabban tarthatjuk a számlánkat.

1) Érje be kevesebbel!

A legkézenfekvőbb tanács, hogy ne fűtse túl lakását, házát. Minden egyes fok hőmérséklet-csökkentéssel 6%-ot spórolunk az energián. A túlfűtött lakás ráadásul az immunrendszerre is rossz hatással lehet. Az ideális szobahőmérséklet ugyan eltér helyiségenként és egyénileg is más és más, azonban a leggyakoribb vélekedések szerint a nappaliban 21 fok, hálószobában akár 18-19 fok is elegendő, igaz, kisgyermekek esetében magasabb hőmérséklet szükséges néhány fokkal.

2) Ellenőriztesse a berendezést!

A kötelező kéményellenőrzés mellett érdemes a fűtőberendezéseket is évente ellenőriztetni szakemberrel, mivel a kosz miatt elzáródott kazán alacsonyabb hatásfokkal üzemel. Ha erre nem figyelünk oda, az akár 5-10 %-os többletköltséget is okozhat, ráadásul balesetveszélyes is!

3) Korszerűsítse a fűtést!

Ez nagyobb beruházás, de az eredménye is jelentősebb: a régi, elavult fűtési rendszer korszerűsítésével akár 30%-os költségmegtakarítást is elérhet. A modernebb kazánok hatásfoka sokkal jobb, azonban arra figyeljen oda, hogy felesleges a szükségesnél nagyobb teljesítményű kazánt beszerezni. Egyúttal, ha már korszerűsít, odafigyelhet arra is, hogy a nagyobb méretű fűtőtestek energiatakarékosabbak a kisebb méretűekhez képest.

4) Szigeteljen!

Erről már írtunk korábban, a hőszigetelés igen fontos a fűtésköltség csökkentésében, mivel a hőveszteség csökkentésével sokkal kevesebb fűtéssel is fenntarthatjuk ugyanazt a hőmérsékletet. Akár több tízezer forintot is spórolhatunk így éves szinten, ami nem kis összeg, és biztosan mindenki tudná mire költeni, ha megmaradna. A szigetelés egyébként a fűtéscsövekre is kiterjedhet, ezzel is csökkenthető a hőveszteség.

5) Figyeljen oda az apróságokra!

Például arra, ami egyértelműnek tűnik, mégis sokszor elfelejtjük: a fűtőtestek ne legyenek bútor vagy függöny takarásában, mert ezzel a hőáramlás útját gátoljuk. Ugyanakkor a függöny, vagy a redőny is jó szolgálatot tehet, ha esténként be- illetve lehúzzuk őket, mert ezzel is csökkenthető az ablakokon keresztüli hőveszteség.