Strict Standards: Non-static method Articles::getFromAlias() should not be called statically in /var/www/kivel/data/www/kivelcsinaltassam.hu/pages/frontend/articles.php on line 10
Kivelcsináltassam.hu
Bejelentkezés vagy Regisztráció

Kertészkedés nyár elején

2013-05-29 16:45:03

Nyár elején több dologra is oda kell figyelnie annak, akinek kertje, növényei vannak. Ehhez adunk segítséget cikkünkben: az öntözéshez és a kártevők elleni védekezéshez adunk tanácsokat.

Mikor, mennyit öntözzünk?

Májusi eső aranyat ér - ha van! Idén májusban érdekesen alakult az időjárásunk, bizonyos helyeken rövid időn belül, viharok során zúdul le nagy mennyiségű csapadék, más területeken egyáltalán nem esik már hetek óta. Májusban nagyon fontos, hogy a növények megkapják a megfelelő mennyiségű nedvességet, különben könnyen kárba vész a termés.

A kertbe telepített növényeknek, fáknak hetente legalább 30-40 mm-nyi csapadékra van szükségük, bizonyos fajoknak ettől akár még többre is. Nagy melegben éppen ezért ajánlott rendszeresen, kisebb mennyiséggel locsolni, akkor is, ha az előrejelzések szerint csapadékosra fordul az idő.

A nappali, meleg órákban kerülni kell az öntözést, célszerű azt az esti órákra időzíteni. Amennyiben nagy területről kell gondoskodnia, vagy nincs elég ideje a locsolásra, egy automata öntözőrendszer telepítése megoldást jelenthet.

Kártevők

Sajnos ilyenkor szaporodnak meg leginkább a kártevők is a kertben. Amennyiben élősködőket, vagy azok jelenlétére utaló nyomokat észlel, érdemes minél előbb intézkedni ellenük.

Rendszeresen ellenőrizze a növényeit, főként a levelek hátoldalát a levéltetvek, takácsatkák, valamint a törzset és ágakat a hangyák miatt. Amennyiben bármelyiket látja, el kell kezdeni a vegyszeres irtásukat.

Természetesen az a legjobb megoldás, ha nem várja meg a kártevők megjelenését, elszaporodását, hanem megelőző jelleggel védekezik ellenük.