Strict Standards: Non-static method Articles::getFromAlias() should not be called statically in /var/www/kivel/data/www/kivelcsinaltassam.hu/pages/frontend/articles.php on line 10
Kivelcsináltassam.hu
Bejelentkezés vagy Regisztráció

Milyen fedőanyagot válasszunk tetőnkre?

2013-03-19 17:53:49

Védelmi funkciója mellett otthonunk látványát is meghatározza a tető, ezért fontos, hogy megfontoltan döntsünk, amikor tetőépítésnél kiválasztjuk a fedőanyagot. A KivelCsináltassam.hu egyik regisztrált szakemberének írása

A tető házunk első számú védelmezője, melynek állapota nagyban befolyásolja otthonunk élettartamát. Fontos, hogy odafigyeljünk rá, mert ezen a pajzson egy kis rés is idővel komoly gondokat eredményezhet. A beázás nem csak esztétikai károkat okoz, rongálhatja a tetőszerkezetet, a szigetelést, egy vizesedő fal hamar penészesedni kezdhet, ami már egészségügyi kockázatot jelent.

Védelmi funkciója mellett otthonunk látványát is meghatározza a tető, ezért fontos, hogy megfontoltan döntsünk, amikor tetőépítésnél kiválasztjuk a fedőanyagot. Ma már elég széles a kínálat, választhatunk cserepet, palát, zsindelyt esetleg fémlemezfedést, minden típusnak megvan a maga előnye és hátránya.

A legelterjedtebb fedőanyag a cserép, lehet kerámia vagy betoncserép. Ki erre, ki arra esküszik, igazából nem lehet azt mondani, hogy egyik jobb a másiknál, a körülményektől függ, hogy számunkra melyik a jobb választás.

Palát, annak ellenére, hogy már gyártják azbesztmentes technológiával, javarészt csak öreg tetőn látunk. Nagy előnye, hogy könnyű és kisebb hajlásszög mellett is biztosítja vízzáróságot, mint a cserépfedés.

A zsindely a második legelterjedtebb fedőanyag Magyarországon, előnye a kis súly és a jó használhatóság: hajlíthatósága révén bonyolultabb formák is könnyen befedhetők vele. Hátránya, hogy hőállóság terén nem teljesít valami jól. Magyarországon nagy a hőingadozás, amitől a zsindelyfedésünk felpúposodhat, felszakadozhat.

A fémlemez fedés óriási előnye, hogy bármilyen hajlásszögű tetőre, akár falra is felszerelhető, emellett rendkívül hosszú az élettartama.

A kínálat széles, de az esztétika mellett sok más szempontot figyelembe kell venni, a fedőanyag kiválasztása előtt. A legfontosabb, hogy megbízható szakemberrel dolgozzunk együtt, hogy a választás és a kivitelezés tökéletes legyen, mert az eredmény hosszú évtizedekig tárul majd elénk.

Kilár Domonkos (30) 737-20-06 pecsibadogos.ewk.hu

Ön is szakember, és szeretné, hogy megjelenjen egy írása a KivelCsináltassam oldalán? Vegye fel velünk a kapcsolatot, írjon a emailcímre!